Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Grans, la Fundació Germà Tomàs Canet llança avui 1 d’octubre una nova edició de la campanya Tractem Bé, que té per objectiu sensibilitzar sobre els maltractaments a les persones grans.
Com en altres edicions, la campanya posa el focus en situacions quotidianes que moltes vegades no són percebudes com a maltractament tot i ser-ho: controlar els diners d’una persona gran, no deixar que decideixi lliurement, faltar-li al respecte, evitar que tingui vida social o no donar-li les cures que necessita.
La campanya, que compta amb el suport de la caminada solidària Magic Line de Sant Joan de Déu, s’anirà desplegant al llarg dels propers mesos als canals propis de la Fundació i al web www.tractembe.com, que des del 2023 ofereix informació i recursos sobre el tema i que s’ha actualitzat amb nou material.
Gràficament, la campanya gira a l’entorn de diferents il·lustracions fetes per Mireia Pujol Riera, autora també de la campanya 2023, que retraten escenes de la vida quotidiana protagonitzades per persones grans i que reflecteixen els cinc tipus de maltractament que la campanya vol visibilitzar: l’abús econòmic, la negació de la capacitat de decisió, la falta de respecte, l’aïllament social i la negligència en la cura.
Com a novetat d’enguany, les il·lustracions s’adaptaran a vídeos animats que es difondran pels canals de la Fundació.
27.000 persones en risc de patir maltractaments a Catalunya
Els diferents estudis realitzats indiquen que a Catalunya hi ha 27.000 persones grans que es troben en risc de patir maltractaments. Un dels principals problemes és detectar-los, ja que només es denuncien un 2% dels casos. A més, el fet que moltes persones grans pateixin soledat no volguda, i que les persones maltractadores siguin de l’entorn més proper de la víctima, dificulta encara més la visibilització d’aquestes situacions.
La Fundació Germà Tomàs Canet porta a terme diferents programes a les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Bages i el Segrià adreçats a persones grans que estan soles i en situació de vulnerabilitat. Un dels principals objectius és combatre la soledat no volguda a través de projectes de voluntariat que els ofereixen companyia i suport en les petites tasques del dia a dia.