411 persones van ser ateses durant l’any 2021 per Mosaic, un recurs que té per objectiu promoure la inserció social i laboral d’aquest col·lectiu, però també d’altres persones en risc d’exclusió. L’atenció a aquestes 411 persones va tenir impacte en més de 2.000, que se’n van beneficiar de manera indirecta. Mosaic és un programa de la Fundació Germà Tomàs Canet que impulsen conjuntament l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia, les Germanes del Convent de Santa Clara i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.
Mosaic porta a terme dues línies de treball. D’una banda, la que fa referència a la inclusió social de les persones ateses i de l’altra, la que treballa per aconseguir la inserció laboral d’aquest col·lectiu.
La tasca d’inclusió social es fa a través del Club Social Mosaic, que actua com a punt de trobada i de connexió entre les persones ateses i la resta de la comunitat. Des del Club Social s’organitzen diferents activitats com ara cursos, tallers i sortides, tant dins com fora del propi espai, i es promou la col·laboració amb entitats del territori. En els darrers anys s’ha accentuat aquesta tasca obrint les activitats de Mosaic a persones no ateses als serveis de salut mental o organitzant activitats conjuntes a diferents espais de la ciutat.
L’any 2021 van ser ateses pel Club Social 168 persones, de les quals 75 estaven inscrites en el programa, i es va col·laborar amb una vintena d’entitats del territori. El grup d’edat més nombrós entre els usuaris és el d’entre 51 i 60 anys (que suposa un 33% del total), seguit pel d’entre 31 i 40 anys (21%) i el de 18 a 30 (19%).
Pel que fa a la inserció laboral, es porta a terme a través del Programa Laboral, que inclou l’Oficina Tècnica Laboral – OTL Bages, recurs específic per persones amb problemes de salut mental i executat en col·laboració amb el Centre d’Iniciatives per a l’Ocupació (CIO) de l’Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona. El Programa Laboral dona suport a persones en procés de recerca o manteniment d’un lloc de treball realitzant itineraris específics per a cada persona.
Un dels àmbits de treball importants d’aquest programa és l’establiment de relacions amb les empreses amb l’objectiu de crear sinèrgies que beneficiïn tant els contractants com els contractats. L’any 2021 62 empreses del territori van col·laborar amb el Programa Laboral, que va atendre un total de 243 persones i va aconseguir 196 contractes de treball, un 96% dels quals van ser en empreses ordinàries. La franja d’edat dels 20 als 29 anys va ser, amb un 32%, la més nombrosa entre les persones ateses, seguida de la de 30 a 39 anys (30%) i de 40 a 49 anys (21%).
Les dades han estat presentades avui en roda de premsa pel coordinador de Mosaic, Jacint Santaeulàlia Cuní; la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó Costa, i la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz Mas.
Afrontar la postpandèmia
La pandèmia de Covid-19, més enllà de l’afectació a les persones ateses i al propi servei, ha servit per refermar l’aposta de Mosaic en aspectes com l’atenció centrada en la persona, la capacitat d’adaptar els serveis i recursos i l’abordatge comunitari de la salut mental. En aquest sentit, Manresa i el Bages tenen en Mosaic una eina consolidada que ha de servir per donar resposta als nous reptes que tindrà la societat en matèria de salut mental.