La Fundació Germà Tomàs Canet llançarà aquest 15 de juny, Dia Mundial de Sensibilització sobre el Maltractament a la Gent Gran, una nova edició de la campanya Tractem Bé, destinada principalment a sensibilitzar la població sobre aquest problema. La campanya vol visibilitzar els diferents tipus de maltractament que poden patir les persones grans i fer reflexionar les més joves sobre com volen que les tractin quan siguin grans.
Una de les eines centrals d’aquesta campanya 2023 és la web www.tractembe.com, que recull tota la informació i el material de la campanya, tant d’aquest any com d’edicions anteriors. A més, la web també ofereix recursos per prevenir, detectar i actuar davant d’una situació de maltractament, i un test perquè tothom qui ho vulgui pugui provar els seus coneixements sobre el tema. L’objectiu del test és posar sobre la taula la percepció i les actituds que tenim davant dels maltractaments a les persones grans.
La imatge de la campanya d’enguany ha estat creada per la il·lustradora Mireia Pujol Riera, que ha reflectit amb les seves il·lustracions cinc tipus de maltractament que poden patir les persones grans: la negació de la capacitat de decisió, la manca de respecte, el maltractament o abús econòmic, la negligència en la cura i l’aïllament social. Mireia Pujol, a més d’il·lustradora, és muralista, tallerista i estudiant d’artteràpia. Des de fa anys treballa per descobrir i obrir “noves finestres per transformar aquest món que insisteix a tenyir-se de grisos”, en paraules d’ella mateixa.
27.000 persones en risc a Catalunya
Els diferents estudis realitzats indiquen que a Catalunya hi ha 27.000 persones grans que es troben en risc de patir maltractaments. Un dels principals problemes és detectar-los, ja que només es denuncien un 2% dels casos. A més, el fet que moltes persones grans pateixin soledat no volguda, i que les persones maltractadores siguin de l’entorn més proper de la víctima, dificulta encara més la visibilització d’aquestes situacions.
La Fundació Germà Tomàs Canet
La Fundació Germà Tomàs Canet és una entitat sense ànim de lucre de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que treballa per donar suport a col·lectius vulnerables com persones refugiades, persones amb malalties mentals o gent gran. En el cas de la gent gran, la Fundació exerceix el Servei de Provisió de Mesures de Suport a la Capacitat Jurídica, oferint l’assistència que la sentència judicial determina o el que la mateixa persona demana per poder exercir els seus drets i desenvolupar un procés de vida ple.
L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu
L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu és una institució sense ànim de lucre i de caràcter internacional amb la missió de tenir cura de les persones més desfavorides, situant-les en el centre i atenent la seva dimensió física, psicològica, social i espiritual.
Amb quasi 500 anys d’experiència en l’atenció i protecció de les persones malaltes i en exclusió social, l’Orde Hospitalari continua amb el seu compromís sanitari, sociosanitari i social inspirant-se en els mateixos valors que van portar al seu Fundador, Sant Joan de Déu, a revolucionar l’atenció cap a les persones que més ho necessitaven, dignificant a l’ésser humà independentment de la seva condició.
El concepte d’Hospitalitat de Sant Joan de Déu ha traspassat totes les fronteres. Al nostre país, la Província Sant Joan de Déu d’Espanya compta amb una xarxa de 80 centres sanitaris, socials, sociosanitaris, docents i d’investigació que atenen a quasi un milió nou-centes mil persones anualment. Està integrada per 178 Germans, 17.492 professionals, prop de 3.000 persones voluntàries i nombrosos donants i benefactors.
La presència i activitat internacional de Sant Joan de Déu es porta a terme als cinc continents a través de centres en els quals s’ofereixen 39.048 llits o places. Per fer-ho, són 65.080 professionals els que presten més de 24 milions d’atencions cada any. A més compta amb 981 Germans i més de 23.000 persones voluntàries.